Güldük eğlendik şimdi gelelim fasulyenin faydalarına… Öyle kural dediysem de hemen gözünüz korkmasın sonuçta her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır diyerek, bu zamana kadar deneyimlediklerimi sizlere aktarmaya başlıyorum. Bu maddeler arasında işin hem tekniği hem de teorisi yatıyor onu önden belirtiyim. Tabi ki de her gezmeyi seven insanın en sık duyduğu soru… Nasıl bu kadar geziyorsunuz ?

Seyahatlerinizi Önceden Planlayın

Evet o izinler öncesin de bir şekilde ayarlancak bunun kaçarı yok. Ne yazık ki millet olarak her şey de olduğu gibi bu işimizi de son dakkaya bırakıyoruz. Eğer herkes gibi bu şekilde yaparsak, herkesin tatile gittiği o yoğun dönemlerde, uçaklara, konaklamalara, yemeye, içmeye kısaca her şeye daha fazla para vermeye mecbur kalırız. Tatil planı yaparken olabildiğince erkenden planlarsanız her konu da avantajlısınız demektir. İster yurt içi, ister yurt dışı hiç farketmez sona kalan dona kalır bunu sakın unutmayın.

Hemen bir örnek vereyim size… Eşimle birlikte tatil planlarımızı oluştururken her zaman belirlediğimiz yerler vardır ve bir sonrasında gitmeyi hayal ettiğimiz yerler zihnimizdedir. Gitmeyi istediğiniz yerlerin hayalini kurun bu şekilde önceden planalama işi çok kolaylaşıyor 🙂

Ucuz Uçak Bileti

Tatilinizi önceden planladınız… Şanslısınız! O zaman şimdi sırada ucuz uçak bileti kovalama zamanı! Uçak biletleri taban fiyattan açılır ve uçak doldukça fiyatlar artar… yani bu demek oluyor ki önce alan bir adım önde. Bunları nasıl yakalayacaksınız şimdi onlara gelelim.

  • İlk başta havayolu şirketlerinin mailling sistemlerine abone olmalısınız. Bu işin en temel kuralı (ben gök yüzünde bulunan tüm havayolları şirketlerinin mailling sistemlerine aboneyimdir herhalde).  Kampanya dönemleri olduğunda tarafınıza gelecek bilgilendirme ile o da ne bir bakmışsınız uzun zamandır gitmek istediğiniz destinasyona bir kampanya var … Durmayın hemen alın! Bu kadar sık seyahat etmeye başladığımdan beri her zaman kenarda 2, 3 uçak biletim olmaya başladı. Bu bana yaşam enerjisi veriyor!
  • Skyscanner, Momondo gibi uçak bileti arama sitelerine  de aynı şekil de abone olun ve gitmek istediğiniz yerleri belirledikten sonra alarmlarınızı kurun sizlere fiyat değişiklikleri olduğunda haber verecektir. Aynı zamanda bu sitelerde gideceğiniz yerin hatta ve hatta en ucuz hangi ay nereye giderim diye de aratabiliyorsunuz. Ben bu şekil de hiç aklımda yokken uygun uçak bileti bulup gittiğim yerler oluyor.
  • Uçuş saatleri ve günleri  konusunda esnek olmaya çalışın. Herhangi bir yere gidiyorsak, özellikle kısa uçuşlar için, haliyle sabah ki uçağa binip, dönerken de en geç uçuşa bakıyoruz yalan yok. Yeterki daha çok zaman geçirelim! Eeeee hal böyle olunca, Ali, Veli, Ahmet de böyle düşündüğünden o uçak hemencecik dolmuş oluyor ve fiyatlar bir bakıyorsun üfff el yakar durumda. Ama belki de o gün için de farklı saatler de daha uygun fiyatlı uçuşlar vardır kim bilir bunlara göz atmayı unutma.
  • Girdiniz x  havayolu şirketinin sitesine, örneğin İstanbul-Roma bileti fiyatına baktınız. Sayfayı kapadınız, eşinizi dostunuzu ya da en önemlisi kendini ikna ettiniz ve bileti almak için tekrar o güzel mi güzel siteye girdiniz. O DA NE ! Az evvel baktığınız o bilet 350 TL iken şimdi olmuş mu size 500 TL. Sakin olun derin nefes alın. Bazı havayolları (BAZI) sever böyle şeyleri anlarlar sizi… tanırlar 🙂 Bunun için tarayıcınızdan gizli bir sekme açın ve tekrar arama yapın, ya da tarayıcınızın çerez ayarlarını, ön belleğini sıfırlamayı deneyin. Hiç biri olmadı mı  birazcık bekleyin fiyatın eskisine döneceğini göreceksiniz.
  • Saçma ama bazen inanın işe yarıyor. Gidiş-Dönüş olarak bakmayın. Gidişi ayrı dönüşü ayrı bakın fiyatlar farklı olabilir! Bazen gidiş-dönüş ucuz ya da daha pahalı gösterebiliyor.
  • Çoklu uçuş seçeneklerine bakın. Yani Örneğin Berlin’e gideceksiniz dönüşünüzü başka şehirden yaparsanız hem yeni yerler görmüş olursunuz hem de ucuza uçak bileti bulma şansınız olabilir bu ihtimal aklınızda olsun.
  • Firmalar mobil uygulamalarının kullanımı arttırmak için mobil’e özel kampanyalar yapıyorlar. Bununla yetinmeyip bazen mobil uygulamalarında ki fiyat ile bilgisayarınızdan baktığınız fiyat bile farklı olabiliyor. O yüzden ben genel de hem bilgisayarımdan fiyat kontrolu yapar sonrasında bir mobile bakarım ne olur ne olmaz 🙂
  • Benim hobim oldu bu meret, resmen  boş anımda uçak bileti bakarken buluyorum kendimi bir broker edasıyla takip ediyorum uçak biletlerini doğrusu 🙂 Takip edin, baktınız kampanaya yok seyahatinizden 3,5 ay öncesinden başlayın mutlaka güzel fiyat denk gelecektir.
  • Aktarmalı uçuşlara bakın. Özellikle uzak diyarlar için.

Mil Programları

Her havayolu’nun kendine özgü sadakat programları mevcut bunlara mutlaka ama mutlaka üye olun. Örneğin Pegasus plus üyeliği ücretsiz ve uçtukça para puan kazanıyorsunuz. Bırakın biriksin kenarda inanın çok işinize yarayacak.

Bir diğer alternatif ise, kredi kartı kullanıyorsanız ve seyahat etmeyi seviyorsanız mutlaka mil programının olduğu kredi kartlarını tercih edebilirsiniz. Hepsinin dönemsel olarak kendine özgü güzellikleri oluyor. Açıkcası insan bunların hepsini takip ederse kafayı yer çok net! Ben Miles&Smiles kullanmayı tercih ediyorum. Sizler de kendinize uygun olanı seçip değerlendirebilirsiniz. Günün birinde işe yarayacaktır!

Olmasa da Olur (Kamu spotu)

Bir süre sonra ” abi ben o paraya uçak bileti alırım” demeye başlıyorsunuz. Gerçekten şaka değil uzun zamandır bu şekilde düşünüyorum. Hayatımda bir önceliğim var ve beni bu mutlu ediyor. Bu yüzden her şeyimi buna göre şekillendiriyorum. O bileti almak için yeri geliyor dışarı çıkmıyorum 🙂 Laf aramızda bu maddelerin en önemlisi bu aslında önceliklerinizi belirlediğiniz de zaten gerisi geliyor. Eskiden her ay, çantalar, ayakkabılar bir kadının alışveriş tutkusunun en aşırsını yaşarken, şimdi bakıyorumda ne kadar gereksiz olduğunu hatta o aldığım ve hiç giymediğim ayakkabılarımı satıp uçak bileti almayı bile düşünüyorum:) İhtiyacım kadarını alıyorum tüm fuzuli harcamalarımı elimden geldiğince kısıp seyahatlerim için kaynak yaratmaya çalışıyorum.

Konaklama Alternatiflerine Bakın

Gideceğiniz yere göre otel odası değil de ev kiralama daha mantıklı olabiliyor bu yüzden airbnb alternatifine göz önünde bulundurun. Özellikle kişi sayınız fazla ise ev kirama çok avantajlı olabiliyor. Hem ev kiralarsanız yeme içme konularını da daha ucuza getirme şansını doğabilir.