Değerli sanatcımız Zeki Müren’in ‘Durdurun uçağı iniyoruz!’’ repliğini aşırı benimsemiş olabiliriz ama artık sene olmuş bilmem kaç, hala uçak ile seyahat ederken kendini aşırı özel hisseden bir toplumuz. “Uçuyoz be ya!” Kendimizi prenses sanmamızdan mıdır nedir pek seviyoruz şatafatı. 🙂

Hal böyle olunca da uygun fiyata seyahat etmenin ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Havalimanına 25 aktarmayla gidiyoruz ama uçağa binince ne oluyorsa bir anda portakallı ördek yeme hissiyatı doğuyor. 🙂 Hayır istersen onu da yersin. O ayrı bir konu ama dersen ki “Ya ne yapacağım onu, 2 saat sonra gideceğim yerde yer içerim.” Heh işte o zaman sen şimdi gel benimle, sana anlatacağım, hoşuna gidecek ve “Vay anası” dedirteceğim şeyler var.

Kimdir Bu Low Cost? Nedir?, Neye Yarar?

Efendim tanıştırayım; Dünya üzerinde aşırı benimsenen ancak ülkemizde gereken sevgiyi gösteremediğimiz, havayolu firmalarının izlediği bir hizmet modeli. Yani Türkçesi düşük maliyetli havayolu şirketi.

Almadığımız hizmetin bedelini uçak biletine yansıtmayarak, bizi ucuza götüren tatlış bir havayolu şirketi düşünün. Önümüze yemeceğimiz halde bir tepsi yemek bırakılmasına ya da bavulunuz yokken biletimize bu ücretin yansıtılmasına ne gerek var ki? İşin aslı bunlar uçak bileti ücretini yukarıya çeken, ayrıca zorunlu şekilde satın almamıza gerek olmayan maliyetler. Bunları bilmiyorsak öğrenmiş olduk sanırım. 🙂

Ülkemizde ise bunun en büyük temsilcisi canım ciğerim, her kampanyasını takip ettiğim Pegasus Hava Yolları. Sağ olsun hayalini kurduğum birçok destinasyona, bedavadan biraz pahalıya uçuruyor! Evet bazen o kadar ucuza bilet alıyorum ki, ben bile “Acaba kanat üstüne yapışıp, püfür püfür hava alarak mı gideceğim” diye düşünüyorum. Ama adamlar bu konuda gayet ciddi. 🙂 İhtiyacım dışında bir şeyi bana satmayarak olayı çözmüşler. Yoksa; bildiğin uçak! Koltuğuna yaslanıp, minnoş host ve hosteslerle, pilotun karizmatik sesiyle bulutların üzerinde süzülerek gidiyorsun. 🙂

‘Low Cost’ Neden Daha Ucuz?

Günlük hayatınızda yemeceğiniz yemeğin parasını nasıl ödemek zorunda değilseniz, bunda da mantık aynı. Size zorla bir şeyler satıp, bilet fiyatını yukarı çekmeye çalışan biri yok! Aksine, yemiyorsanız ve bagajınız yok ise “Gel anam gel! Ben sana en ucuz bileti vereyim de gez toz” diyen biri var karşınızda.

Bagaj olayı demişken. Bilet fiyatlarını arttıran asıl meret o. Tersini düşünün şimdi; bagajınız yok ve o bilet ücretine bavulunuz var gibi fiyat eklenmiş. Hasbinallah… Neden diye sormaz mı insan? Hele hele günümüzde, hafta sonunu katarak kısa kaçamakların git gide yaygınlaştığını düşünürsek, el bagajımız bize yeterli olabiliyor. Ki ben Avrupa’daki çoğu seyahatime el bagajıyla gidiyorum ya da gitmeye çalışıyorum. Bu bana hem vakit, hem de nakit kazandırıyor.

Eğer Low Cost havayolu şirketleri hakkında: “Abi tuvaletten bile para alır bunlar!” diye düşünüyorsanız vay halinize! Bu düşünceden hızlıca uzaklaşın. Eğer uzaklaşmazsanız; ben A seyahatime 1 öderken, siz aynı seyahate 100 ödersiniz. Sonra “Vay efendim ucuza bilet nasıl buluyorsun, biz niye bulamıyoruz!” mesajları havalarda uçuşuyor. Ne yapayım sakal mı bırakayım ? 🙂 (Düşüncesi bile korkuttu.)

‘Low Cost’u Neden Sevmeliyiz?

Çünkü uçakla ucuza seyahat etmenin altın maddesi bu arkadaş. Efendim eğer buraya kadar okumaya devam ettiyseniz, artık Low Cost mantığını sevmiş ve ciddi düşünür durumdasınızdır diye tahmin ediyorum. 🙂

Her fırsatta bir yerlere gitmeyi kollayan ben, neden uçak bileti maliyeti için servet ödeyeyim ki?

Dünya üzerinde ulaşım maliyetleri git gide düşerken, bizim buna kayıtsız kalmamız düşünülemez değil mi? Elma ile armut’u birbirinden ayırarak değerlendirmeli, uçak ile seyahatin lüks bir araç olmaktan çıktığını benimsememiz gerek. İstemediğimiz bir şeyi nasıl satın almak istemiyorsak, uçak bileti konusunda da kullanmayacağımız hizmeti satın almayarak fazlasıyla tasarruf edebiliyoruz.

Eğer biraz olsun bu tarzda düşünürseniz; ‘’Nasıl bu kadar çok geziyorsun?’’ sorusunun cevabını bulmuş olacaksınız. Bu zamana kadar ucuz uçak bileti aramak yerine altın falan arasaydım tahminen epeyce bulmuş olabilirdim ama seyahat etmek, altından bile değerli bu zamanda! O yüzden ucuz uçak bileti candır gerisi heyecan! DIP TIS DIP TISSS:)