Seyahatler esnasında belki de bizleri düşündüren en önemli sorun; konaklama hadisesi. Artan döviz kurları karşısında özellikle konaklama konusu tam bir sorun haline gelmeye başladı. Seyahatlerimi planlarken mutlaka konaklama seçeneklerini değerlendirir, yerine göre otel yerine göre ev seçeneklerine bakarım. ”Her yerde kalırım ne olacak canım” gibi düşünenlerden asla olamadım ne yazık ki 🙂

Lafı uzatmadan, sizlere kısa ve öz bir şekilde Airbnb’nin çocukluğuna inmeden anlatmaya çalışacağım. Eminim seyahatlerinizde bu alternatifi göz ardı ettiğinize pişman olacaksınız ama üzülmeyin hiç bir şey için geç kalmış sayılmazsınız! 🙂

Hadi gelin bakalım şu Airbnb hadisesine;

Airbnb Nedir?

Kısaca, dönemsel olarak ev kiralama sitesi. Senin benim gibi kişiler arzu ettiği duruma göre, isterse bir odasını, isterse tüm evini bu site üzerinden kiraya verebiliyor. Dünyanın herhangi bir yerinde rahatlıkla ev bulabilir, hatta sen de evini dönemsel olarak kiraya verebilirsin.

Nasıl Üye olurum?

Üye olmak son derece kolay! Buraya tıklayarak rahatlıkla üye olabilir, benden bir de indirim kodu alabilirsiniz. 🙂 Bu indirim kodunu, üye olduktan sonra ve ilk seyahatinizde hemencecik kullanabileceğinizi unutmayın! Benden söylemesi. 🙂

Üyelik işlemleri esnasında, size biraz sıkıcı gelen bir takım kimlik doğrulama talepleri olacak. Ancak bu işlemlerin, sizin güvenliğiniz için olduğunu sakın unutmayın. Çünkü, Airbnb güvenlik konusuna son derece önem veren bir firma. Bu yüzden bunun kendi güvenliğiniz için olduğunu unutmayarak, kısa bir vakit ayırarak tamamlayabilirsiniz.

Bu bilgileri verirken herhangi bir şüpheye kapılmayın. Biz bu bilgileri verdik ve herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Zaten sistem bu şekilde işliyor. Bilgileri vermediğiniz durumda, rezervasyon yapma imkanınız ne yazık ki olmuyor. Bu tarz bilgilerin verilmesinin, profillerin güvenilir olması açısında da gayet yararlı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Yoksa aksi durumda ben de herhangi bir site üzerinden seyahatlerim için ev kiralamayı düşünmezdim…

Nasıl Kullanırım? 

Kullanmak için ansiklopedi bilgisine sahip olmaya gerekmiyor lakin bir takım püf noktalarını vermek istiyorum. Daha önce kullanmamış olanlara ilk bakışta ”Bu ne demek yahu ” gibi gelebilecek şeyler var. Ama site son derece basit hiç merak etmeyin.

Bunlardan ilki, Arama yaptıktan sonra, ‘Yerin Türü’ sekmesinden mutlaka tercihinizi belirleyip, alternatif evlerin listelemeniz gerekiyor. Yoksa ne var ne yok hepsini görürsünüz! Doğru eve bakamaz, zaman kaybedersiniz. Daha net anlaşılması için, hemen fotoğrafınıda koyuyorum.

Arama kısmında en önemlisi burası! Çünkü konaklama tercihinizi asıl belirleyen bir durum. Yerin tamamı (yani tüm ev) sizin olarak gittiğiniz evde, koğuşla karşılaşırsanız sonra bana gelip ”vay efendim önerdiğinizde, bir gittik koğuşta kaldık” demeyin jlkahgjakjhasg :))

Diğer sekmelerde bulunan; Fiyat, Anında rezervasyon, seyahat türü vs… çok detaylıca anlatmıyorum bunları, zaten baktığınızda anlayacağınızı düşünerek bir diğer kısma koşarak geçiyorum! Çünkü asıl keyifli ve ”abi ne evler varmış yaaaa!” dediğimiz kısma geliyorum!

Arama kısmı, Eğer boş zamanım varsa ki genelde olmuyor… Hiç bir yere gideceğim yoksa bile girer buradan evlere bakarım. Çünkü o kadar güzel döşenmiş, tatlı sevimli evler var ki… Arkadan çalan bir müzik eşliğinde hayallere dalıyorsun, şu balkonda otursakta şuradan geleni geçeni izlesek diye… Ahh ahh neyse ne diyorduk biz 🙂

Evet arama kısmı, filtreleme kısmında seçtiklerimize uygun evler pıt pıt döküldü… ”Peki ablacım bu evler nerede? biz nereden bilelim?” diyecek olursanız, işte bu evlerin bulundukları yerleri sağ tarafta yer alan, harita yöntemiyle rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hatta isterseniz buradan hareket ettirerek o evleride seçebiliyorsunuz.

Bunu kullanmak o kadar rahat ki. Aklınızda en ufak soru işareti kalmıyor. Yoksa bende Bologna muhtarı değilim, ev seçerken ‘aaa şu köşede bizim Albertino abinin bakkalı var heh burasıymış’ diye seçmiyorum :))

Evlerin detay kısmında bazı ev sahipleri adresini veriyor, ancak geneli rezervasyon sonrasında adres bilgilerini paylaşıyor. Evin konumu hakkında bilgileri çoğu ev sahibi, detaylı bir şekilde açıklama kısmına yazıyor. Bu şekilde kafanızda her şey şekilleniyor. Eğer bu da yeterli gelmiyorsa ev sahibine mesaj atarak sorabilirsiniz.

Nelere Dikkat Edelim?

  • Ev ve Ev sahibi hakkında olan yorumları okuyun. Bu hem güvenlik açısından hem de sorunsuz bir konaklama geçirmeniz konusunda yardımcı olacaktır.
  • Ev kurallarına mutlaka göz atın. Giriş- Çıkış saatleri, sigara kullanımı vs…
  • Yukarıda da belirttim ama ‘Ev türü’ kısmına mutlaka dikkat edin.
  • Evi nasıl bulduysanız o şekilde bırakın! Bu çok önemli! Çünkü, konaklamanız bittikten sonra ev sahibi evi kontrol edecek ve sizin hakkınızda yorum yapacak. Bu, sizin bir sonra ki seyahatiniz de başka ev sahipleri için referans niteliğinde olacağını unutmayın.
  • Seyahat öncesinde, mutlaka ev sahibi ile iletişme geçip anahtarı teslim alacağınız noktayı, saati belirleyin.
  • Ev adresinin ve rezervasyon onayının bir çıktısını alın ve yanınızda her zaman bulundurun.
  • Eve giriş esnasında kimseye ulaşamazsanız Airbnb Yardım kısmından destek alın. Size mutlaka yardımcı olacaklardır.
  • Depozito meselesi; Hemen hemen her evin detayında bunu görebilirsiniz. Bu bizdeki ev kiralama sisteminde öncesinde verilen bir para gibi olmuyor. Seyahatiniz bittikten sonra ev sahibi, evini kontrol ettikten sonra şayet evde bir hasar varsa bunu bildiriyor ve uygun görülürse belirtilen depozito ücreti tarafınızdan tahsil ediliyor. Ama böyle bir hadise söz konusu değilse kimse sizden o ücreti öncesinde ya da sonrasında talep edemiyor.
  • Airbnb sistemi dışında asla kimseye para göndermeyin. Talep edilirse hemen bunu Airbnb’ye bildirin. Bu sistemi bazen kötüye kullanan ev sahipleri oluyor. Airbnb komisyonundan kurtulmak için size teklif edebilir. Benim başıma gelmedi ama gelenler oldu. Böyle bir durumda para gönderirseniz Airbnb’nin size sağlamış olduğu hiç bir imkanından ve güvenlik önlemlerinden yararlanamayacağınızı unutmayın.
AH! Burası da bizim Bologna seyahatimizde kaldığımız Airbnb evimiz…

Airbnb Kullanmanın Avantajları Nedir? Neden Tercih Etmeliyim?

  • Taaa en başında dediğim gibi, özellikle bu Euro ve Dolar’ın alıp başını Everest dağına doğru gitmesi bizleri konaklama konusunda epey zorlar duruma getirdi. İşte bu aşamada, otel fiyatlarına nazaran daha uygun konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Ancak her durumda da uyguna geleceği anlamına da gelmiyor tabi. Örneğin, Amsterdam’da ev fiyatları ile otel fiyatları kafa kafaya oluyor gibi gibi… Bunları gideceğiniz yerlere göre araştırmakta fayda var.  Ben mutlaka hem otel hem ev alternatiflerini gözden geçiriyorum.
  • Hani şu lokal hadisesi varya.. İşte tam olarak ‘oralı’ gibi yaşıyorsunuz. Kalacağınız süre boyunca size ait bir eviniz var orada, bu size ilginç bir ruh hali katıyor. Ya da bize öyle oluyor bilmiyorum :)) Kendinizi oraya ait hissediyorsunuz. Bu epey güzel bir his. 🙂
  • Ev sahibiniz ile sohbet imkanınız olduğundan dolayı, ondan tavsiyeler-öneriler alabiliyorsunuz. Ve bunlar gerçekten çok kıymetli oluyor. Kimsenin bilmediği saklı kalmış yerlere gitmek deneyimlemek epey keyifli 🙂
  • Kimi zaman daha rahat konaklama imkanı sunuyor. Yemeğe para vermek istemezseniz evinizde bir şeyler hazırlayabilir yemek için bütçenizi daha kısıtlı tutabilirsiniz.
  • Ülkemizde ne yazık ki bu sistem çok başarılı bir şekilde kullanılmıyor. Bazen yurt içi ev seçeneklerine bakıyorum ama hüsrana uğrayıp hemen otellere yöneliyorum. Ben yurt dışı seyahatlerimde kullanmaya özen gösteriyorum. Bu yüzden tavsiyem yurt dışı seyahatlerinizde bakmanız olacaktır.

Bu zamana kadar pek çok kez Airbnb kullanma fırsatım oldu ve önümde ki seyahatlerim içinde rezervasyonlarım beni bekliyor 🙂 Umarım sizlerinde işine yarar ve benim gibi hem ekonomik hem de sevimli evlerde kalma fırsatınız olur…

Hadi o zaman sizi Airbnb ‘ye alalım belki gideceğiniz yer için bu sefer şahane bir evde konaklamak istersiniz 🙂