ROMA’YA NE ZAMAN GİDİLİR? 

Akdeniz ikliminin etkisinde olduğu için, her mevsimde ziyaret edebilme imkanınız var. Sıcak ve ılıman iklim yaşanmaktadır. Temmuz ayı yılın en sıcak dönemidir. Kış ayları da diğer Avrupa ülkelerine kıyaslanacak olursa ılıman geçer. Çok soğuk havalarda nadiren de olsa kar yağışı görülmektedir. Bakarsın Haziran ayında hava sıcaktır giyersin sandaletleri 5 dakika sonra yağmur yağar; serinletir ve sonrasında güneş açar.

Yaz aylarında fazlasıyla kalabalık olacağını size belirtmeliyim. Çünkü o daracık sokaklarda 1000 kişilik kafile gibi, geziyorsunuz. Roma’yı yaşamak için bahar ayları bir nebze daha rahat olacaktır. Ya da Sonbahar ayında; hem daha uygun, hem daha sakin bir seyahat planlayabilirsiniz.


ROMA’YA NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan direkt uçuşlarla 2,5-3 saatte Roma’ya uçmanız mümkün. Roma’ya gitmek için öncelikle; İtalyan Büyükelçiliğinden yada İtalyan konsolosluğundan Schengen vizesi almanız gerekiyor.


ROMA’DA KAÇ GÜN KALINIR?

Roma’yı doyasıya yaşamak, karış karış gezmek Romalı gibi yiyip,içmek tam sizlik ise en az 3 gün ucunu açık bırakıyorum. Roma’ya doymak çok zor.

Ben kaç gün kaldım diye sorarsanız. 4 gece 5 gün. Tüm Roma’yı sadece yürüyerek karış karış gezdim. Görmem gereken her yeri kolaylıkla gezdim.


 ROMA’DA NEREDE KALINIR?

Bu soruya cevabım Termini Tren Garı’nın çevresi ya da Trastevere’de ev kiralama seçeneği olacaktır. Dip köşe bir yerlerde kal.” diyenleri dinlemeyin.

Ayrıca Termini bölgesine yakın her keseye uygun konaklama seçeneği de mümkün.

Ama kendinizi Roma’nın yerlisi gibi hissetmek istiyorsanız mutlaka Trastevere derim!


ROMA’DA BEN NEREDE KALDIM ?

Termini bölgesinde The Independent Hotel’de konakladım. Konumu güzel ama şimdi düşününce neden Trastevere bölgesini seçmemişim diye hayıflanıyorum.

Bir daha gidersem kesin kararım Trastevere olacaktır.


VALİZE HANGİ KIYAFETLERİ KOYMALI? NE GİYMELİ NE GİYMEMELİ?

Evet şimdi gelelim büyük derdimize. 🙂 Her güzergah seçiminde tabiki buna da özel olarak vakit harcıyorum. Ben valizimi kombin yaparak hazırlıyorum. 4 gün mü kalıyorum; 4 adet kombinimi oluşturur valize yerleştiririm. Peki Roma’ya giderken ben valiz aldım mı? Hayır almadım. El bagajı bana yetti. 🙂

Gitmeden evvel tatiliniz boyunca hava durumu nasıl olacak kontrol edin.

Kış aylarında gideceksiniz;

Hava soğukluğu İstanbul ile eşdeğer sayılır.

Donacağınız bir soğuk olmayacak boşuna kürk taşımayın.

Bol yağış aldığını düşünürsek yağmur çizmesi olmazsa olmazınız olsun.

Yağmura çamura dayanıklı bir ayakkabı da olur.

Hafif bir mont seçimi gezerken sizi rahatsız etmeyecektir.

Yaz aylarında gidecekseniz; 

İçinde rahat edeceğiniz hoplayıp zıplayabileceğiniz rengarenk kıyafetler ve elbiseler….

Ayacıklarınızın en rahat ettiği spor ya da günlük ayakkabı.

Akşamları serin olabiliyor ince bir merserize atın valize.

Şapka

Topuklu ayakkabınızla Roma’yı talan etmeniz imkansız. Ama gezinizi yaptıktan sonra otelinize uğrayıp kıyafet değiştirecekseniz ve yemeğe, gecelere akma ihtimalindeyseniz bilemem. 🙂


HAVAALANINDAN ŞEHRE ULAŞIM

Roma’da 2 adet havaalanı bulunmakta, bunlar Fiumicino veya diğer adı Leonardo da Vinci ve Ciampino Havaalanı. Bunlardan ilki olan Fiumicino Havaalanı şehir merkezine 26 km uzaklıkta ve merkez havaalanı konumunda. Ciampino ise şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Ben Fiumicino’ya indim ve Roma şehir merkezi Termini’ye gitmem gerekiyordu. Hızlı varmak adına havaalanından Leonardo Express treni tercih ettim. Sadece 30 dakika sürdü.

  • Tren

Fiumicino Havaalanı’ndan şehir merkezine giden 2 tip tren bulunur. Bunlardan hızlı ve en çok kullanılanı Leonardo Express. Diğeri ise; daha uygun ama daha ağır giden Sabina-Fiumicino.

Leonardo Express

Burada tren için bilet alacağınız gişeler ve makinalar mevcut. 14 euro karşılığında bir bilet alabiliyorsunuz. Trene binmeden önce mutlaka ve mutlaka makinalarda biletinizi aktif hale getirmeniz gerekiyor buna lütfen dikkat edin. Bu bilet aktif hale gelmeden trene binilmemeli.

Çünkü görevliler elinizdeki biletleri kontrol ediyor. Eğer ki biletleriniz aktif değilse; 100 Eurocuk bir para cezası yiyorsunuz. Yok efendim yanlış falan duymadınız. Ayrıca ya ben turistim bilmiyordum, etmiyordum da sökmüyor polislere benden söylemesi.
Okutma işlemi sırasında biletinize bir tarih ve saat basılıyor.

Biz bu işlemi yaparken baya zorlandık. Çevrede yardımcı olacak bir görevlide bulunmadığı için bir panikledik açıkcası. Neyse ki 3. denememizde hallettik. Korkmayın insanları takip edin, nasıl yaptıklarını izleyin duruma göre yardım da isteyebilirsiniz.
Trene bindikten sonra hiç bir durakta durmadan toplam 30 dakikada Termini’ye varıyorsunuz. Gerçekten büyük rahatlık.

Sabina Fıumicino

Diyelim ki aceleniz yok zamanınız var ve “14 Euro nedir ya çok para” diyorsanız Sabina-Fiumicino (FR1) hattını tercih edebilirsiniz.

Hafta içi 15 dk, resmi tatil günleri 30 dk aralıklarla kalkıyor ve siz tasarruflu bir şekilde Roma merkezine ulaşabiliyorsunuz. Durakları Tiburtina, Tuscolana, Ostiense ve Trastevere şeklinde ilerliyor. Bu 4 duraktan otelinize en yakın hangisiyse orada inebiliyorsunuz. ‘Sabina’ ismini bulamazsanız ‘Fara Sabina-Montelibretti’ şeklinde kontrol etmeyi unutmayın. Trenitalia’nın sayfasından bilet almak ya da sefer saatlerini kontrol etmek için tıklayın.

  • Taksi

Hava alanı – şehir merkezi ulaşımı için taksi tercih edebilirsiniz. Ama sizi bir konud auyarmak istiyorum ki; Roma ‘nın taksi şöförleri çok uyanık. Taksimetrelerin açık olduğundan emin olun ya da taksiye binmeden mutlaka pazarlık yapın. Genellikle Roma Fiumicino Havalanı – Roma şehir merkezi arası taksi 40 euro gibi bir ücret tutuyor.

  • Otobüs

Roma Fiumicino Havaalanı’ndan Termini’ye ulaşımın en uygun fiyatlı yöntemi ise Terravision otobüsleri. Her yarım saatte bir otobüs seferleri mevcut. Ücreti ise 5 Euro. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Yoğun sezonda internet üzerinden önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Otobüsten alırsanız 7 €. Sefer saatlerini linkten öğrenebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bir diğer alternatif ise; T.A.M. Srl otobüsleri. Tek yön 6 Euro, gidiş-dönüş 9 Euro’ya bu biletleri alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

  • Shuttle

SitBusShuttle, gün boyunca Fiumicino Havaalanı – Roma şehir merkezi arasında karşılıklı seferler düzenliyor.

SITBusShuttle, Roma Fiumicino Havaalanı ile Termini arasındaki ulaşımda Terminal 3’ten kalkan ve Termini ile Vatikan’a giden bu otobüslerin fiyatları 6 Euro. Gidiş-dönüş alırsanız da 11 Euro.Sefer saatleri ve bilet satın almak için tıklayın.


ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Roma’da metro dışındaki diğer önemli şehir içi toplu taşıma araçlaro otobüs ve tramvay. Şehir içinde en çok kullanılan ise otobüs. Gelin görün ki 5 günlük Roma seyahetimde ben ne otobüs, ne de metroyu tercih ettim. Tabana kuvvet Roma’yı sokak sokak ezberledim. Vatikan’a dahi yürüyerek gittim.

  • Otobüs

Ama siz yok ben yürüyemem derseniz; otobüs duraklarında ve otobüslerde elektronik göstergeler var. Hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca Roma Termini İstasyonu’nda danışma bulunuyor. Buradan gitmek istediğiniz yere giden otobüs numaralarını kolayca öğrenebilirsiniz.

  • Metro

Yolları Termini’de kesişen A ve B adlarında iki metrosu vardır Roma’nın. Günlük rotaları belirlerken başlangıç noktalarına ulaşmak adına işinize yarayabilir. Pek tercih edilebilir olduğu söylenemez. Çünkü; Antik Roma eserlerinin olduğu bölgede yalnızca; Kolezyum’un yanında metro durağı var. Şehir merkezinde ise ünlü İspanyol Merdivenleri ve Termini İstasyonu’nda metro durakları var.
Roma’da Kırmızı ve Mavi olmak üzere 2 adet metro hattı bulunuyor. Bu hatlar şehrin merkezindeki Termini İstasyonu’nda kesişiyor. Roma metrosu cumartesi günleri hariç her gün saat 05:30 – 23:30 arasında , cumartesi ise saat 05:30-0:30 saatleri arasında çalışıyor.

ROMA PASS CARD NEDİR, NE İŞE YARAR?

Roma’yı gezmeye gelenler için çıkartılan; toplu taşıma, turistik-kültürel etkinliklerde indirimler ve hatta ücretsiz girişler sağlayan turistlerin can dostu kart. Ücretsiz olayını öyle sınırsız bir kavram gibi düşünmeyin, sadece ilk iki müzeye ücretsiz giriş sağlıyor. Ulaşım kısmında ise Roma Pass kartın eli daha açık; üç takvim günü boyunca Roma içindeki toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilir ama Fiumicino ve Ciampino Havalimanı ulaşımlarında kullanamazsınız.roma-pass.jpg

Tam bir kültür turundaysanız, müzeleri talan etmeye niyetliyseniz Roma Pass Card tam sizin için. Ama çok müze gezmem ben gerçek bir Roma’lı gibi cool takılmak istiyorum. İspanyol merdivenlerine çömüp kahvemi yudumlayacağım, aşk çeşmesinde dileğimi         dileyeceğim. Kahve, dondurma kokulu sokaklarda kaybolacağım diyorsanız almayın. Kolezyum’u görmem lazım diyorsan zaten Roma Pass almalısın; çünkü Roma Pass sahiplerine öncelikli turnike hizmeti sunuyor. Roma Pass Card’la Castel Sant’Angelo, Musei Capitolini ve Kolezyum’a yüzlerce turist dolu kuyruğa dikilmeden rahatça giriş yapabiliyorsunuz.

ROMA PASS NEREDEN SATIN ALINIR?

Roma Pass bütün turizm ofislerinden, müzelerden ya da arkeolojik bölgelerden satın alınabilir ama bu kazıklanacaksınız anlamına gelir. Roma Pass’inizi internet üzerinden satın alıp, Tourist Information Points’lerden teslim alabilirsiniz. Roma Pass Card satın almak için tıklayın.

ROMA PASS ÜCRETİ NE KADAR?

3 günlük Roma Pass kart ücreti 38,50 Euro değerinde ve ilk 2 müzeye giriş ücretsiz. Bir de 48 saatlik Roma Pass var. Onun fiyatı ise 28 Euro.

ROMA PASS ve PIU PASS KARTIN FARKI NEDİR?

Roma & Piu Pass kartın tek farkı toplu taşıma için Zone B’de de geçiyor olması. Yani Roma şehir merkezinden biraz çıkacağız diyorsanız bu kartı kullanabilirsiniz. Tabi Roma & Piu Pass de Roma’dan Fiumicino Aeroporto ve Ciampino Aeroporto’ya ulaşımı kapsamıyor.


ROMA’DA NERELERİ GEZELİM?

KOLEZYUM

Allah be işte o meşhur Kolezyum! Roma’nın en büyük başyapıtlarından biri. Roma Forumu’nun hemen doğusuna inşa edilen Kolezyum, tiyatro oyunları, hayvan dövüşleri, idamlar, gladyatör mücadeleleri için kullanılmıştır. Birkaç adım sonra yanındayım…

Gerçekten inanılmaz bir kalabalık beni bekliyor. Fotoğraflarda ne kadar yalın, sade gözükse de o muhteşem fotoğrafları yakalayabilmek büyük emek istiyor. Boş bir bölge bulup, en güzel kareyi yakalamak bir hayli zor.

Dışarıdan gördüğünüz heybeti içeride daha da etkileyici hale geliyor. Kolezyum’un içine girmeniz, gezmeniz  için 1,5 saatinizi gözden çıkarın. Kuyruktaysanız 2 saat diyebilirim.

Roma Pass Card konusuna gelelim. Bu kartın 3 gün süre geçerli olanı 38,5 euro.

Bu kartı satın alırsanız ne gibi avantajınız olacak?

2 arkeoloji müzesi girişiniz ücretsiz.

Metro, otobüs ve tramvay ücretsiz. (Otobüs, metro A, B, B1, C ve demiryolu hatları Roma Lido, Roma Flamino Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti buna dahil.)

Etkinlikler, sergiler için indirimlerden yararlanacaksınız.

Roma Pass Card almadan önce bilmeniz gerekenler, tavsiyeler…

  • “Ben yürüyemem kardeşim metro, otobüs ne varsa binerim. Müze gezmeye de bayılırım.” diyorsanız Roma Pass Card tam sizlik.
  • Vatikan’da geçmiyor.
  • 2 ücretsiz arkeoloji müzesine dahil olan seçenekler (Kolezyum, Roma Forumu, Castel Saint Angelo, Villa Borghese(rezervasyon gerekli), Musei Capitolini, Museo della Republica Cananica, Museo Delle Mura, Museo Napoleonico ve Villa Di Massenzio
  • Bu 2 müze girişinizden; bir hakkınızı kesinlikle Kolezyum’dan yana kullanmalısınız. niye mi çünkü bu devasa sırada bayılabilir ya da sinir krizi geçirebilirsiniz. Bu kart size öncelik tanıyor ve sıra beklemek zorunda kalmıyorsunuz. 2. müze hakkınızı da Roma Forumu’ndan yana kullanabilirsiniz.
  • Özel bağlantılar, havaalanı-şehir merkezi erişimi sağlayan Trenitalia demiryolu hatları, Leonardo Express gibi ulaşım araçlarında bu kartla ücretsiz değil!
  • Roma Pass Card’ı kullanmaya başladığınız andan itibaren toplu taşıma için 3 gün süreli saat işliyor aklınızda bulunsun.
  • Benim nacizane fikrim Roma en güzel yürüyerek gezilir. Her yer birbirine çok yakın çünkü. Bu sebeple eğer müzeci de değilseniz; Kolezyum’un dışını görsem yeter içini görmesem de olur Roma’yı yaşayayım diyorsanız. Bu kartın pek bir anlamı yok.

Ben yürüyeceğim ama müzeleri de göreyim diyorsanız buyrun. Kolezyum + Palatino + Circo Massimo + Roma Forumlarına iki günlük giriş sadece 12 euro. Bakınız.

Capitol Tepesi

Capitol Tepesi, Roma Forumu ve Campus Martius arasında kalan ve Roma kentinin ünlü yedi tepesinden en yüksek olanı.

  • Adres: Piazza del Campidoglio, 00186 Roma

Campo de’ Fiori

Türkçedeki anlamı çiçek tarlası olan turistik bir meydan. Roma’nın en renkli, en lezzetli meydanlarından biri.

Ünlü ressam Caravaggio’nun bir spor müsabakasında yenildiği rakibini bu meydanda öldürdüğü rivayet edilir. Meydanın ortasındaki heykel Giordano Bruno’yu temsil ediyormuş.

  • Adres: Piazza Campo de’ Fiori, 00186 Roma

Piazza Di Spagna (İspanyol Merdivenleri)

Ah be  ben gittiğimde tadilattaydı. Oturup 2 keyif yapamadık ya aklımda kaldı.

Adını 17. YY’dan beri burada olan İspanyol Büyükelçiliği’nden alan, Roma’nın en turistik noktalarından biri. Maalesef beni heyecanlandıran bir merdiven manzarasıyla karşılaşamadım. Tadilat olmasaydı da tahminen bu mevsimde 1000 turist dip dibe oturup fast food bir şeyler yiyip, içecektik. Deneyimlemediğim bir şey olduğu için bu yorumu kısa kesiyorum. 🙂

Uzun lafın kısası fotoğrafladığım bu açıdan ilerleyip merdivenlerin arkasında yükselen Trinita Dei Monti’yi görmeye değer…

Fontana Di Trevi (Trevi Çeşmesi)

Roma denince ilk akla gelenlerden Fontana Di Trevi. Nam-ı diğer adıyla aşk çeşmesi. Alakasız bir sokaktan, hınca hınç kalabalıktan yürürken birdenbire karşınıza çıkacak. Görünce şaşırıyorum. Bir bakıyorum da aslında ilginç olan, çeşmenin bir evin yan duvarı olması. Aşırı kalabalık. Bunu nasıl tarif edebilirim bilmiyorum. Merdivenlere oturup uzun uzun incelemek istiyorum. Bu pek mümkün değil. “Bir fotoğrafımı çekebilir misiniz?” diyenler, gül satanlar, çoluk çocuk, ayağına basanlar mı dersiniz…

Barok mimarinin bu güzel örneğiyle bir pozunuzun olması da bir mucize sayılır.

Sabah erken saatlerde ya da geceyarısından sonra giderseniz daha sakin olacaktır. Tabi gece çektiğiniz fotoğraf nasıl olur pek bilmiyorum ama uzun uzun seyretme şansınız olur.

Gelelim bozuk para atma ritueline. Çeşmeye arkanızı dönüp, sol omzunuzun üzerinden bozukluğu atarsanız bir gün Roma’ya tekrar geleceksiniz demektir. Eğer 2 bozukluk atarsanız bu size şans, sağ omzunuzun üsründen atarsanız ise aşk sizinle olacak’mış! “Atılan bu paralar ne oluyor kardeşim?” diyenleri duyar gibiyim. Efendim bu bozukluklar toplanıp yardım kuruluşlarına bağışlanıyor.

Piazza Navona

Roma’da tutulmayı yaşayacağınız nokta tam da burası. Nefesinizin kesileceğini garanti ediyorum. Git gör ve mutlaka hislerini bana yaz.

Meydana adımınızı attığınız anda suratınızda bir dumur ifadesiyle etrafa bakıyorsunuz, göğe doğru kafanızı kaldırıyorsunuz…Bitmiyor hayır.

Göbekte görmüş olduğunuz dikilitaş, 4 nehri temsil eden, adı üstünde ‘Dört Nehir Çeşmesi’ İtalyan sanatçı Bernini’nin eseridir. Çeşmenin üzerinde yer alan erkek figürleri 4 kıtadan nehri temsil ediyor. Afrika kıtasından Nil, Avrupa’dan Rio De Plata.

Hemen oradaki cafe ya da restaurantlara oturup uzun uzun izlemek istiyorsunuz. Etraftaki cafe ve restaurantlar birazcık pahalı gelebilir ama hakkını da vermek lazım. Bir kadeh şarapla havayı burada karartmak isabetli olacaktır.

ROMA FORUMU

Antik Roma’nın geliştiği merkez bölge Roma Forumu! Gezilecek yerler listenizde üst sıralarda yer alması gereken tarihi yapı. Heybetli ve şok edici bir karşılaşma daha!IMG_5603.jpg

Forum: ticari, ekonomik, dini, siyasi, hukuki ve sosyal etkinliklerin gerçekleştiği bir kamu alanı olarak hizmet vermekteydi. Şimdi ise yabani otlarla çevrenelenmiş durumda.

Dükkanlar, tapınaklar, ofisler ve zafer kemerleri ile doluydu.

Sivil ve siyasi duyuruların yapıldığı büyük alan olan Forum; fuhuş için en çok tercih edilen yerlerden de biriydi.

  • Eğer tam bir tarih meraklısıysanız, hakkını vererek gezmek isterseniz en az 1 saatinizi kafadan buraya ayırmanız gerekiyor.
  • Roma Forum’u Via dei Fori İmperiali’de bulunmaktadır. Colosseum’un yanında bulur. Colosseum metro durağından hemen ulaşım sağlanabilir.
  • Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma
  • Forum ücreti: 9 euro
  • 1 Ocak ve 25 Aralık tarihlerinde kapalıdır.

PANTHEON

Ara sokaklarda şarkı mırıldanıyor, elimde kremalı dondurmamla salınırken…aniden kalakalmak. Buyrun size büyüleyici bir yapı daha.

Antik Roma’nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş .

Merkezi planlı bir yapı ve 2. yy’a aittir.

Mimarlar iyi bilir. Mimarlık tarihi derslerinde okutulan ilk mimari 5 eser içerisinde ‘Pantheon’ gelir. Bir zamanların betonarme harikası kubbeli bina, Roma İmparatorluğu’nun gücünün simgesidir.

Kubbeden gelen güneş ışığı sayesinde vakti zamanınında güneş saati olarak kullanılırmış.

  • Giriş ücretsiz!
  • İçerisine mutlaka girmeli, es geçmemeli.
  • Michael Angelo ve Rönesans döneminin önde gelen sanatçılarının mezarlarını görebilirsiniz.
  • Çevresi de epey hareketli, hep kalabalık. Roma’nın en iyi kahvesi ‘La Casa Del Caffè Tazza D’oro’ burada.
  • Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Roma

Girişinde yazan yazı ne anlama geliyor?

“M.AGRIPPAL.FCOS.TERTIUMFECIT”: “Lucius’un oğlu, Marcus Agrippa tarafından 3. konsülünde yapılmıştır.” anlamına geliyor.

VITTORIO EMANUEL II ABİDESİ

Venedik Meydanı ve Capitoline Tepesi arasında yer alır. Neoklasik mimarisiyle şehrin ortasında göz alıcıdır. Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele’yi onurlandırmak için 1885-1911 yılları arasında yapılmıştır.

GÜZERGAHLARLA ROMA

Geldik Roma seyahatimin güzergahlarına. Bölge bölge size bol fotoğrafla özet geçeceğim. Hangi bölgede ne yapılır? Lezzet durakları ve adresleri işte hepsi burada! Hazır mısınız? İşte başlıyoruz.

RIONE MONTI

Daracık sokaklardan sana koşa koşa geldim! Kalabalıktan sonra rahat bir nefes almak için güzel bir kaçış noktası.

Daha çok yerli halkı gözlemleyeceğiniz, entellektüel insanlarla karşılaşacağınız yerlerden biri de tam da burası.

Roma’nın göbeği Termini’den 10 dakika uzaklıkta bulunan Monti, Roma gezintinizde kesinlikle es geçmemeniz gereken bir bölge.

Vintage kıyafetler, antika dükkanları, aksesuar satan tatlı minik butikler, konsept ve sürpriz mekanlar burada. Şık ve estetik dizayn edilen dükkanlar göz alıcı.

Sadece farklı tarzlarıyla değil sokak sanatları, elinde pazar çantasıyla salınan teyzeler, balkonlardan sarkan rengarenk çiçekler, sokakları birbirine bağlayan sarmaşıklar…

Roma’nın kalabalığından bir nebze olsun uzaklaşabileceğiniz gizli bir bölge diyebilirim.

Acıktıysanız bir pizza molasına ne dersiniz?

Gizli cennete hoş geldiniz! Roma‘nın küçük sevimli bölgesi Monti‘de unutamadığım bir mekan. ‘ La Casetta’

Seni tanıdığım için çok şanslıyım. Hep hep kalbimde kalacaksın. Sabah kahvaltısı, öğle molası, ayılmak için bir kahve, ev yapımı hamur işi tatlı ve tuzlu lezzetlerini yaşamak için sana yine geleceğim…


TRASTEVERE

Roma şehrinin en önemli semtlerinden biri Trastevere. Gençler ve bohemlerin vazgeçilmezi. Bana göre fazlasıyla romantik.

Yapıların çoğu sarmaşıklarla çepeçevre kaplanmış sanki. Aheste aheste dolaşırken yüzünüzde bir tebessüm beliriyor ki işte biz ona huzur diyoruz!

Eğer Roma’da yaşasaydım sanırım Trastevere‘li olurdum. Sarı, turuncu boyalı güzel evlerinin, tahta panjurlu pencereleri adeta gökyüzüne giden bir merdiven. Arnavut kaldırımlı sokaklarından ayağım takıla takıla yürümek istiyorum. Yorulmak ve kendimi tatlı bir evin önüne atmak. Orada soluklanırken kulağıma gelen güzel fon müziğiyle koşmak. Piazza Santa Maria çeşmesinin merdivenlerinde çalan sokak sanatçılarıyla eğlenmek, tempo tutmak…

O anı tekrar tekrar yaşamak istiyorum. Sizin de ruhunuzu beslemeye ihtiyacınız varsa Trastevere olmazsa olmazlardan!

Arnavut kaldırımlı taşlar üzerinde salınmadan, daracık labirent sokaklarında kaybolmadan Roma’yı görmüş sayılmazsınız.

Trastevere sokakları çok tatlı, hoştur ama karnım da doysun diyorsanız…

TESTACCIO

Roma’da kalabalıklardan bunalırsanız size bir önerim var. Testaccio! Tam bir Roma mahallesi, parklar, banklarda oturan sohbet eden yaşlı minnoş teyzeler-amcalar sessizlik…

Sevimli bir yerleşim bölgesi. Gerçek Roma’ya geldiniz!

En önemlisi de Roma’nın en iyi pizzası da burada arkadaşlar. “Yahu allah aşkına Özlem Roma’dasın kötü pizza yiyemezsin!” demeyin.  Löplöpçüler‘den okumuştum Roma’ya gitmeden önce. Bana da kısmet oldu. O blog’u yazan elleriniz dert görmesin. Yediğim en iyi pizzaydı!