Arnavut kaldırımlı sokakları, büyüleyici şehir meydanları ve Barok mimarisi ile Avrupa masal kasabalarını hayal ediyorsanız, Batı Ukrayna’daki Lviv’i mutlaka listenize eklemelisiniz.


LVIV NASIL BİR YER?

Birçok katedral, zarif kubbeleri ve kiremitli çatılarındaki bacalar ile Lviv, tipik bir Orta Avrupa kentidir.

Taze demlenmiş kahvenin kokusunun burnunuza işlediği sokaklar, eski evler, esrarengiz ahşap kapılar…

Lviv’e; Ukrayna’nın Avrupası diyebiliriz.

Müzeler, sanat galerileri, sokak sanatçılarını çevreleyen büyüleyici binalarla kutsanmış durumda. Unesco’nun listelediği eski kasaba Rynek Ploscha’nın (Pazar Meydanı) etrafında dolaşarak , kiliseler ve katedrallerin içine veya dışına atılan ve sayısız atmosferik kafelerde rahatlayarak günlerce şehrin cazibesinde kendinizi kaybedebilirsiniz.

Lviv merkez ile Polonya sınırı arasında 70 km var. Lviv’deyken Polonya araçları görebiliyorsunuz.


LVIV PARA BİRİMİ

Lviv’in para birimi Grivna (UAH).  Lviv, para değerimizin artması sebebiyle biz Türkler için ucuz bir şehirdir.

1 TL=7.52 UAH (2017 değeri bu şekildedir) Şu an ne kadar yaptığını öğrenmek için buraya tıklayınız.

Lviv’e gitmeden evvel paranızı dolar ya da euro’ya çevirin. Buradan grivna almayı skaın düşünmeyin çünkü yüksekten satarlar.

Ben Türkiye’de paramı dolara çevirdim. Lviv’de ilk olarak hava alanında sadece yol paramı çıkartıp bir şeyler yiyebilecek kadar ufak bir miktarını Grivna’ya çevirdim. Şehir merkezinde birçok döviz bürosu bulunuyor. En sağlıklısı orada çevirmek.


LVIV’E NE ZAMAN GİDİLİR?

Lviv’e gitmek için en uygun dönem Mayıs ve Eylül ayları diyebilirim. Hava 20 derecenin altına düşmez. Gezmek için idealdir.

Ben Mart ayının ilk haftasında gittim. “E peki sen neden Mart ayında gittin ki?” diyenler mutlaka vardır. Sebebi tabi ucuz bilet yakalamam! Pegasus, Eylül ayında %40 indirim gibi bir kampanya yapmıştı sağolsun. Gidiş-dönüş 120 TL’ye süper bir bilet yakaladım.

Mart ayında aşırı bir soğuk yoktu. Hatta şansımıza 4 gün boyunca güneş tam tepedeydi. Pantolon, spor ayakkabı ve bir kabanla çok rahat ettim.

Ama bu demek değildir ki kışın gidilmez. Çünkü şehir kışın da ayrı güzellikte manzaralara bürünüyor. Bana hiç fark etmez mesela o ucuz bileti Ocak-Şubat’ta bulsaydım yine alırdım. 🙂 Christmas dönemi hele hiç kaçırmazdım. Meydan cıvıl cıvıl oluyor. O atmosferi tatmak da ayrı güzel olacaktır.


LVIV’E NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den Lviv’e yaklaşık 2 saat süren bir yolculukla varabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlas Global ile aktarmasız uçmanız mümkün. Yukarıda da belirttiğim gibi ucuz bilet buldunuz mu kaçırmayın özellikle Pegasus’un harika indirimleri sayesinde ben çok ucuza gitmiştim.

Ukrayna’ya ilk kez gidiyorsanız size ufak bir bilgi vereyim. Sizi kenara çekip bekletebilirler. Böyle bir durumla karşılaşırsanız paniklemeyin sakın. Evet çok sinir bozucu ama adamlar böyle gıcıklar maalesef. Yapacak bir şey yok! Sizi rastgele kenara alacaklar öncelikle. Sonra sıranın size gelmesini bekleyeceksiniz. Kadın polis kenara kenara diye bağıracak. Sonra odaya alınacak ve: “Lviv’e niye geldin? Ne kadar kalacaksın? Ne kadar paran var?” sorularına maruz kalacaksın. Bu aşamadan sonra seni dandirik topa benzeyen bilgisayar kamerasıyla görüntüleyecek ve cüzdanındaki tüm paranı kayda alacaklar. Yapmanız gereken yanınızda otel rezervasyonuz ve dönüş uçak biletinizin çıktısını bulundurun. ( Aslında bunu tüm yurt dışı seyahatlerinizde alışkanlık haline getirin, yanınızda mutlaka olsun!) Sonra Ukrayna polisi iyi günler deyip uğurlayacak. Şaka gibi evet!


LVIV’DE HAVAALANINDAN MERKEZE NASIL GİDİLİR?

Lviv’in havaalanı “Danylo Halytskyi International airport”’da pasaport kontrolünden geçtikten sonra heyecan ve mutlulukla hemen şehre gitmeliyim ehe ehe moduyla sakın lap diye önünüze gelen ilk taksiye atlamayın.

ÖNCE PAZARLIK

Lviv değil, her neresi olursa olsun bu kafanızın kenarında dursun. Önce fiyat sorun, başka birine daha sorun ve yarı fiyatı teklif edin.

TAKSİ MAFYASINA DİKKAT!

Lviv havalimanı taksicileri adeta bir mafya! 3-5 adam var kapıda. İlk sorduğum adam bana 50 dolar dedi. Ben “Grivna mı (Lviv para birimi) diyorsunuz?” diye sorduğumda “Yo hayır dolar dedim.” cevabını alıyorum. Bu adamlar kafayı yemiş. Ben sağol deyince 40 dolara indi allahsız! Tabiki binmedim kafayı mı yedim ne bineceğim. Neyse ne yapacağız şimdi diye düşünürken danışmaya gidiyorum. Oradan bir otobüs listesi alıyorum. O esnada 2 kızla karşılaşıyorum. Danışmadan taksi çağırmasını, ne kadar tutacağını falan öğreniyorlar ve Türkler 🙂 Hemen ben de çağırmak istiyorum. Derken o mafya kılıklı herifler gelmesin mi danışmaya, geçmesin mi önüme. “Çekilir misiniz diyorum çekilmiyor, suratıma pis pis ve sinirle bakıp “Çağıramazsın” diyor. Neyse kızlarla bu olayı yaşarken biz kaynaşıyoruz, “Aynı yere gideceğiz zaten, beraber gidelim.” kararına varıyoruz. Fiyatta anlaşıldı, taksinin modeli, rengi, plakası tamam 3 dakikaya geliyor.

TAKSİYLE 3-4 BİLEMEDİN 5 DOLAR TUTUYOR

Gitmeden evvel birçok yerde okudum. 60-80 Grivna tutuyor yani 3-4 dolar. Taksiciyle anlaştığımız fiyat 70 Grivna. Yani 2,5 dolar! Hesabı da kızlarla 2’ye bölüyoruz. İşte bu kadar! 🙂

TOPLU TAŞIMA

“Lviv Havaalanı’ndan Lviv şehir merkezine ulaşmak için taksiye gerek yok, ben toplu taşıma kullanmak istiyorum.” diyorsanız 48 numaralı otobüs ya da havaalanının önünden 9 numaralı troleybüse binebilirsiniz.


ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Otobüs, troleybüs, tramvay ve minibüslerle istediğiniz her yere sadece birkaç grivnaya gidebilirsiniz.

Lviv, yaklaşık 9 hattan oluşan ve 1880’den beri modern tramvay otobüsleri ve normal otobüslerle birlikte çalışan bir tramvay ağı sunmaktadır. 

Şehir içinde tramvay 2-3 UAH. Şehir içi taksi kullanımı ise; 30-50 UAH. Şehir merkezini yürüyerek talan edebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Size de kesinlikle bunu tavsiye ederim.

Ulaşım hakkında detaylı ve güncel fiyatlar için tıklayınız.

LVIV’DE KAÇ GÜN KALINIR?

Lviv’de maksimum 5 gün kalınabilir. Küçük bir şehir burası. Her yere yürüyerek gidebiliyorsunuz zaten. Ki eğer yürümüyorsanız; şehri birkaç saatte bile bitirebilirsiniz.

LVIV’DE NEREDE KALINIR?

IMG_8723.jpg

Lviv’de konaklama bölgesi olarak en iyi seçenek şehir merkezi. Özellikle Opera Binası ve Rynok Square civarındaki oteller merkezi konumları ile gezilecek yerlere ulaşımı, yerel hayatı tanımayı kolaylaştırıyor.

Otel dışında kalabileceğiniz çok güzel evler de var. Ama Ukrayna o kadar ucuz ki, inanın otellere gecelik ödeyeceğiniz fiyat sizi şaşırtacak.

Benim kaldığım otel Nobilis Hotel . Lviv’in en pahalı otellerinden biri diyebilirim. Ben biraz hassas düşünüp, nasıl olsa ucuz ya deyip; iyi bir yerde kalmayı tercih ettim. Oldukça zarif dekore edilmiş, romantik, geniş tavanlı, heybetli bu otelde kendinizi ‘kral-kraliçe’ gibi hissedebilirsiniz.

LVIV’DE NERELERİ GEZELİM?

Rynok Square

Lviv’de otele yerleşir yerleşmez kendimi meydana atıp, başıboş gezinmek şahane bir şey.

Rynok meydanının güzelliği heyecanlandırıyor beni; sağdan mı soldan mı, yoksa düz mü devam etsem? Hangi sokakta kaybolsam, hiç bilmediğim cafelerin önünden geçsem…

Şehrin içinden geçen tramvay, sokak sanatçılarıyla neşelenen caddeler sizi mutlu etmek için yeter bile.

Şehrin merkez noktası Rynok Meydanı, çarpıcı binalar, heykeller, saraylar, çeşmeler ve kalabalıklarla çevrilidir. Ortaçağda hayvancılık işlenecek Lviv tarihinin en başlangıcına kadar uzanan ve suçluların cezalandırdığı suçlar hala Lviv’deki en popüler buluşma yeri ve birçok kafeden insanlara izlemek için harika bir yer.


Lviv Theater of Opera and Ballet (Opera Binası)

Bana göre Lviv’in en güzel yanlarından birisi de burası! Koca parkın içinde sizi mimarisiyle kucaklıyor. Akşam ışıklar eşliğinde ayrı güzel gözüküyor. Avrupa’nın en güzel opera binalarından biri olan bu yapının mimarisi ayrı, üzerindeki heykeller ayrı ilgi çekici.

Yapı, 1897-1900 yılları arasında Rönesans ve barok mimarinin özelliklerine ve formlarına sahip klasik bir tarzda inşa edilmiş.

Lviv’e gelmişken bir opera da izlemek de fena olmaz hani. Gideceğiniz dönemde mutlaka şu sayfadan etkinlikleri takip edin derim. Ben gittiğimde Kuğu Gölü Balesi vardı.

İyi haber şu ki biletler genellikle ucuz ve tanesi 2 – 3 dolar kadar düşük bir fiyata bulunabiliyor.

Adres: 28 Svobody Avenue, Lviv 79008, Ukrayna


Lviv Town Hall Tower

Rynok meydanındaki belediye binasının üstünde yer alan saat kulesi şehrin manzarasını izlemek için en harika konum. Bütün şehir ayaklarımın ucunda işte…☺😍Bu güzel seyir keyfi için Biraz yorulacaksınız ama buna değer bana güvenin. Ahşap merdivenleri tırmanırken kulağımı çınlatırsınız artık. 💵1 kişi ücreti 10 UAH yani 1,5 TL.

Adres: Rynok Square, Lviv, Ukrayna


The High Castle Park

Lviv’in en yüksek kalesi. Efendim nasıl söyleyeyim, anlatayım sizlere. Öyle böyle değil!

Burası Lviv’de şehri kuşbakışı izlemek için bir diğer harika manzara noktası: The High Castle Hill’! Şehrin en yüksek noktası olan bu tepeye insanların akın etmesinin sebebi manzara eşliğinde hoş ama biraz yorucu bir doğa yürüyüşü yapmak.

İsmini duyunca kale olduğunu düşünüyorsunuz ama burası parkın içinde bir tepe noktası. ‘Lviv Yüksek Sarayı’, Saray tepesi olarak bilinen Galiçya – Volyn devleti zamanlarında kurulmuş. Tepe ‘de olduğu için “Yüksek Saray” olarak anılmış. Gün batımının keyfini çıkarmak için daha çok tercih edilse de, ben derim ki vakitli gelin merdivenleri tırmanırken o kadar yorulacaksınız ki; üzerine bir de turist kafilesi eklenirse kalabalıkta daha çok zorlanabilirsiniz. Böyle dedim diye sakın vazgeçmeyin. Tepeye tırmandıktan sonra bir oh çekeceksiniz.

Adres: вул. Замкова, L’viv, Lviv Oblast, Ukrayna, 79000


Boim Chapel

Eski Lviv bölgesinde yer alan şapelin ismi aile soyadından geliyor. Lviv’de yaşayan Macar tüccar Georgy Boim’in bir aile mezarı yaptırma isteğiyle başlayan planı oğlu tamamlamış. 1615’te yapımı tamamlanan ve Boim ailesinin 14 üyesinin gömülü olduğu şapelin içindeki ve dışındaki süslemelerin yanı sıra Georgy Boim ve eşi Jadwiga’nın duvar portreleri de epey ilgi çekici.

Adres: Katedralna Square, 1, L’viv, Lviv Oblast, Ukrayna, 79000


Lychakiv Mezarlığı

Dünyanın en çok bilinen ve ilgi gören tarihi mezarlıklarından biridir. 1787’de açılan mezarlıkta savaşlarda hayatını kaybeden askerlerden Polonyalı ve Ukraynalı yazarlara kadar 300 bini aşkın mezar bulunuyor.

Adres: Mechnykova St, 33, L’viv, Lviv Oblast, Ukrayna, 79000


Galiçya Caddesi

Kentin en eski sokaklarından biri 1382’de belgelenmiş ve pazar meydanını Galya meydanına bağlayan ve Boim Şapeli’ni barındıran kent. Buradaki her bina büyüleyici detaylarla dolu.  


Bernardine Klisesi

Lviv’in birçok kilisesi arasında favorim olan Bernardine Kilisesi, Hollanda ve İtalyan stillerini bir araya getirerek inşa edilmiştir. Cephe aydınlatmalı geceleri görmek çok daha güzel.

Adres: 3А, 79000, Soborna Square, 3А, Lviv, Lviv Oblast, Ukrayna


Dominik Klisesi

Bir başka önde gelen şehir simgesi: Dominik Kilisesi. Başlangıçta hem iç, hem de dış görünüşü açıklayan bir Roma Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş. Şimdi bir Yunan Katolik Kilisesi olarak işlev görüyor ve Lviv’deki Barok mimariye örneklerden biri.

Adres: Muzeina Square, 1, L’viv, Lviv Oblast, Ukrayna, 79000


Lviv Handmade Chocolate Cafe

IMG_2781.jpg

Lviv ziyaretinizi bu meşhur çikolataları tatmadan sakın tamamlamayın. Eski şehirde birçok çikolata dükkanı var ve en meşhuru da Lviv Handmade Chocolate Cafe, Rynok meydanından çok uzakta değil.

Adres: Serbska St, 3, L’viv, Lviv Oblast, Ukrayna, 79000


KRYJIVKA

Lviv’deki bu cafe tamamen turistik ama görmeye değer. Giriş yapmak için şifreye ihtiyacınız var. Size silahlı muhafızlar, geçiş yollarında eşlik edecek. Burada yadsınamaz bir askeri tema var. Yiyecekler, paslanmaz çelik kase ve tabaklarda servis edilirken, askeri madalyalar, silahlar ve klasik telsizler mekana farklı bir ambiyans katıyor.

Adres: Rynok Meydanı, No:14, Lviv

LVIV’E GİTMEK İÇİN 10 NEDEN

1.Tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir: Rynok Meydanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi olan Lviv’in tarihi kent merkezinin bir parçasıdır.

2.Mimari:  Lviv, Ukrayna’daki tüm mimari alanların% 50’sinin ev sahipliği yapıyor!

3.Tam bir festival şehridir. 

4.Lviv, çikolata ve kahveleri ile ünlüdür. Kahvesinin tarihi 1683 yılına dayanıyor. Çikolatalı severler için bir cennet…

5.Kültür. Lviv Ukrayna’nın adeta kültür başkentidir. 60 müzesi ve 10 tiyatrosu vardır. Skarbek Tiyatrosu 1842’de açılan dünyanın üçüncü büyük tiyatrosudur.

6.Kiliseler. Tüm mezheplerden 100 farklı kilisesi var. Buna şunlar dahildir: Ermeni, Ortodoks, Yunan Katolik ve Roma Katolik. Ticaret yoluyla bir araya getirilen çeşitli insanları yansıtır.

7.Mutfak. Ukrayna, Polonya, Yahudi, Macar ve Avusturya yemekleri arasından seçim yapacaksınız!  Lviv’deki en sevdiğim yemek , geleneksel Ukraynalı bir restorant olan Seven Piggies’deydi .

8.Arnavut kaldırımlar.

9.Lviv yürüyen bir şehirdir. Herhangi bir şehri tecrübe etmek için favori yolum yürümek.

10.Lviv genellikle Paris’in yavrusu olarak anılır.